Er det ikke bare nederen at blive skaldet?

Jeg er tit blevet spurgt, om det ikke var nedtur at miste håret. Reelt er spørgsmålet retorisk, for ingen forventer, jeg vil svare: ”Næh, det var super fedt, kun ærgerligt det ikke allerede skete, da jeg var teenager”. Når det er sagt, tror jeg, det er meget forskelligt, hvordan mænd oplever det at miste håret. Jeg tror, det kommer an på udgangspunktet, og på hvordan man bliver skaldet.

Tom Selleck vs Poul Schlüter

Jeg har mødt mænd, der altid har haft et super fedt hår. En flot løvemanke, de altid har fået et kompliment for, og som har fået pigehjerter til at banke. En Tom Selleck frisure. Tykt hår med krøl på den fede måde og lav hårgrænse. Men oh rædsel, så en dag opdager de, at de har fået en lysning på størrelse med en 2-krone oppe i toppen. Fra da af kan de ikke andet end fokusere på den lille hvide plet, fordi de ved, den vil blive større. Med tiden vil den blive til en bowlingkugle, og pigehjerter banker nu en gang ikke nær så voldsomt for bowlingkugler med en krans rundt om.

“For denne gruppe mænd er dilemmaet voldsomt. De har stadigvæk en lav hårgrænse, men det tykke hår på toppen er så småt begyndt at drysse som et juletræ i januar. Skal de rive det hele af med det samme eller satse på et mirakel fra Regaine?”

Jeg er også ret sikker på, der skulle udskrives lykkepiller i stor stil til unge Christopher eller Thomas Helmig for den sags skyld, hvis en del af deres sexede krøller i toppen blev til hårløs hud på størrelse med en jødekalot.

Så er der den anden gruppe mænd. Den, jeg tilhørte, da jeg havde hår på hovedet. Fælles for denne gruppe mænd er, at de ofte har blondt hår med fin struktur. Disse mænd har i en tidlig alder allerede ofte en frisure som Poul Schlüter. Det vil sige med vigende hårgrænse –  blandt mænd kaldet pilen. Hvor Schlüters hår ser fint ud til en mand på 70, er det knapt så hipt til en mand i 20’erne. Fra tidlig alder ved disse mænd godt, det kun er et spørgsmål om tid. Men for Poul Schlüter-typen er tabet ikke nær så tungt som for Tom Selleck-typen. Hårpragten for Schlüter-typen har alligevel altid været en smule kummerlig. Modsat Jokeren og resten af Den Gale Pose var det aldrig på grund af deres lækre hår, de scorede pigerne.

Inderst inde er mange mænd fisser, når det gælder hår

Da jeg var i starten af 30’erne var det kommet dertil, at jeg stod over for et valg. Valget mellem at ligne Anker Jørgensen eller finde skaberen frem ”and go Bruce Willis”. Det var ikke et svært valg. Jeg kan dog huske, jeg syntes, det var mærkeligt at barbere mit hoved med en skraber de første gange. Af en eller anden grund lugtede det lidt af S/M og homoklubber, men efter et par gange blev det en vane. Og vi mennesker elsker jo heldigvis vaner. Et par år efter jeg havde tabt mit hår, var jeg til en fest, hvor en bøsse-frisør spurgte mig, hvornår jeg mistede mit hår. Vi talte lidt om det og om nogle andre ting. På et tidspunkt i samtalen omtalte han en anden mand, der også var bøsse, som en fisse, fordi han var så forfængelig.  At kalde en anden mand for en fisse, synes jeg var meget morsomt og grinede højt. Med en form for undren kiggede han på mig og sagde, at mange hetro mænd også var fisser – især når det gjaldt deres hår. Som frisør havde han mødt mange mænd, der virkelig gik op i deres hår – og det var ikke kun de brune. Også de hvide vikinger, som han sagde.

For et par år siden var jeg til et arrangement, hvor der kun var mænd. Her blev der talt så meget om hår, at jeg på et tidspunkt mistænkte flere af deltagerne for at have en nebengesjæft som sælgere hos Wella Professionals. Påstandene fløj i luften. En mand med flot hårpragt uden grå stænk i blev beskyldt for at farve sit hår. En påstand han på ingen måde var begejstret for. Forståeligt nok, for der er et eller andet gusten ved mænd, der farver hår. En anden påstod, at hans frisør sagde, at han stadigvæk havde kraftigt hår. Nu bør man måske nok starte med at definere, hvad men opfatter som tykt hår, inden man angriber. For angrebet blev den stakkels mand. Flere mente, hans frisør måtte være blind eller som minimum meget svagtseende. Andre, at frisøren blot ville holde på ham som kunde.  Manden havde hår som Michael Bolton. Det kan der siges meget om, men ikke at det er kraftigt.

Jeg ønsker mig en far med hår i julegave

Begge mine sønner har på et tidspunkt i deres liv ønsket sig en far med hår i julegave, og begge gang har jeg måtte skuffe dem. Dog er det en skuffelse, jeg kan leve med. Jeg tror, jeg kommer til at levere meget større skuffelser end en manglende hårpragt senere hen i deres liv. Efterhånden har jeg levet så mange år uden hår på hovedet, at jeg aldrig tænker over det, undtagen når nogen minder mig om det, fx da jeg datede på Tinder. På Tinder skrev nogen kvinder i deres profiltekst, at skaldede mænd med gedebukkeskæg og tatoveringer var no go. Selvom jeg kun opfyldte to af kriterierne, vurderede jeg, det ville være op ad bakke fra starten af og swipede altid til venstre. Til gengæld var jeg meget mere pjattede med de kvinder på Tinder, der tændte på skaldede mænd med kraftig skægvækst og ditto kropsbehåring. Her kunne jeg sætte hak i samtlige kategorier. En ven, der stadig har en imponerende hårpragt, sagde, han ikke fattede, nogen kunne tro på myten om, at skaldede mænd er mere virilie end mænd med hår.

“Han påpegede, at det kun er de unge mænd, der er virile, og – forsatte han – da han var sytten år, kunne han rive den af to gang om dagen og stadigvæk komme i stor stil om aftenen, hvis han skulle være så heldig at score.”

Skaldet eller ikke skaldet: En mand på 40+ bliver træt alene ved tanken om at rive den af to gange på en dag. Og skulle det usandsynlige ske, er det fuldstændig urealistisk at tro, at han samme aften kan mønste en rejsning, hvis uheldet er ude, og partneren vil have sex. Men i krig og kærlighed gælder som bekendt alle kneb. Så på Tinder-chatten mere end antydede jeg, at vi skaldede mænd er sprængfyldt af testeron og mere virile end selv den mest brunstige ungtyr en varm forårsdag. Der er jo ingen grund til at ødelægge en fantastisk myte, vel?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *